BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Ocena częstotliwości oraz wartości energetycznej śniadań spożywanych przez uczniów wybranych szkół podstawowych i gimnazjalnych w Pile
Instytucja:
Data: maj 2008
Badacz: Joanna Sadowska, Agnieszka Zakrzewska
Abstrakt:

Badanie miało na celu diagnozę prawidłowego spożywania pierwszego i drugiego śniadania przez dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Do badania (z użyciem kwestionariusza ankiety) przystąpiło 463 uczniów (255 dziewcząt oraz 208 chłopców) z losowo wybranych szkół podstawowych i gimnazjalnych z Piły (województwo wielkopolskie). Dobór osób do próby badawczej był dobrowolny. Uczniowie deklarowali częstość spożywanych śniadań (pierwszego przed wyjściem do szkoły i drugiego w szkole); oceniali swój wygląd fizyczny; wskazywali osoby przygotowujące im śniadania; opisywali skład posiłków. Zarówno w przypadku pierwszego, jak i drugiego śniadania uczniowie deklarowali regularne, codzienne spożywanie, jednak, jak pokazały wyniki badań, wraz z wiekiem odsetek nastolatków rozpoczynających dzień od śniadania wyraźnie się zmniejszył. Badacze zauważyli także nieprawidłowości w dobrze produktów spożywanych na śniadanie, co wpływa na wartość energetyczną posiłków, niedostosowaną do potrzeb rozwojowych młodego organizmu.

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, spożycie śniadań, wartość energetyczna
Author's Keywords: children, breakfast consumption, energy value
Deskryptory TESE: zdrowie, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, choroba, rozwój fizyczny, rozwój dziecka
TESE descriptors: health, nutrition education, health education, illness, physical development, child development
Publikacje:
  • Sadowska, J. i Zakrzewska, A. (2010). Ocena częstotliwości oraz wartości energetycznej śniadań spożywanych przez uczniów wybranych szkół podstawowych i gimnazjalnych w Pile. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 4, 413-418.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"