Abstrakt: |
Przedmiotem badania było spożycie alkoholu wśród uczniów szkół ponadpodstawowych i podstawowych. Posłużono się schematem badawczym, opisanym przez Hawkinsa i Neederhooda. W grupie eksperymentalnej znaleźli się uczniowie, którzy kilka miesięcy przed badaniem uczestniczyli w Programie 7 Kroków. Grupę kontrolną stanowili uczniowie nieuczestniczący wcześniej w tym programie. Kwestionariusz ankiety wypełniło: 300 uczniów klas pierwszych w technikach, w tym 149 z grupy kontrolnej; 240 uczniów klas pierwszych zasadniczej szkoły zawodowej, w tym 120 z grupy kontrolnej; 306 uczniów klas ósmych ze szkoły podstawowej, w tym 150 z grupy kontrolnej. Największą wiedzą na temat przyczyn i skutków zdrowotnych alkoholizmu wykazali się uczniowie techników – udzielili 82,58% prawidłowych odpowiedzi. Podobnie dużą wiedzę posiadali uczniowie szkół podstawowych – 75,86% prawidłowych odpowiedzi. Na trzecim miejscu pod względem posiadanych wiadomości znaleźli się uczniowie zasadniczych szkół zawodowych – 72,5% prawidłowych odpowiedzi. Najwięcej wiadomości mieli uczniowie uczestniczący w programie, jednak różnice istotne statystycznie wystąpiły tylko w przypadku uczniów technikum. Prawie wszyscy uczniowie szkół ponadpodstawowych mieli za sobą inicjację alkoholową (85%–100%). Miesiąc przed badaniem alkohol piło: 50,33% uczniów z technikum (grupa eksperymentalna), 54,16% uczniów z zasadniczej szkoły zawodowej (grupa eksperymentalna) i 17,94% uczniów szkoły podstawowej (grupa eksperymentalna). Największy odsetek pijących na miesiąc przed badaniem wystąpił wśród uczniów zasadniczej szkoły zawodowej z grupy kontrolnej – 56,66%. W stanie upojenia alkoholowego w ciągu miesiąca poprzedzającego badanie znalazło się: 47,69% uczniów z grupy badawczej i 52,35% z grupy kontrolnej uczęszczających do technikum; 15% uczniów z grupy badawczej i 45% z grupy kontrolnej uczęszczających do zasadniczej szkoły zawodowej, 3,84% uczniów z grupy badawczej i 4% z grupy kontrolnej, uczęszczających do szkoły podstawowej. Najpopularniejszym trunkiem wśród uczniów było piwo, w dalszej kolejności: wino, wódka i szampan. 4% młodzieży z techników i 15% z zasadniczych szkół zawodowych zaprzestało picia alkoholu po uczestnictwie w Programie 7 Kroków. Blisko 4% uczniów z obu grup z technikum i 5% z grupy nieedukowanej z zasadniczej szkoły zawodowej uważało siebie za uzależnionych od alkoholu. |