BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Świadomość zdrowotna i zachowania prozdrowotne młodzieży z łódzkich szkół ponadpodstawowych
Instytucja:
Data: 1994 – 1995
Badacz: Maria Renata Dziuda, Ewa Zimna-Walendzik
Abstrakt:

Przedmiotem badania była świadomość zdrowotna i zachowania prozdrowotne młodzieży z łódzkich szkół ponadpodstawowych. Badanie miało na celu: ocenę zachowań i świadomości zdrowotnej młodzieży, porównanie zachowań zdrowotnych młodzieży z różnych typów szkół średnich. W badaniu wzięło udział 915 uczniów, w tym 473 dziewczęta i 442 chłopców w wieku od 17 do 20 lat. Kwestionariusz ankiety zastosowany w badaniu wzorowano na ankietach WHO. Analizę statystyczną przeprowadzono za pomocą programu komputerowego Statistica. W badanej populacji było: 33% uczniów liceum ogólnokształcącego, 32% liceum zawodowego i technicznego oraz 35% zasadniczej szkoły zawodowej. Ze spożywania niektórych posiłków najczęściej rezygnowały dziewczęta z liceów ogólnokształcących (przyjęto, że normą obowiązującą w tej kategorii wiekowej jest pięć posiłków dziennie). 60% licealistek nie jadało pierwszego śniadania, a połowa rezygnowała z drugiego śniadania. 25% uczennic LO nie jadło obiadu. W porównaniu z uczennicami z liceów zawodowych i technicznych były to różnice istotne statystycznie. Blisko 90% chłopców ze wszystkich trzech typów szkół jadło trzy podstawowe posiłki dziennie. Do najczęstszych przyczyn rezygnowania z poszczególnych posiłków uczniowie zaliczali: brak poczucia głodu (81% chłopców i 71% dziewcząt), brak czasu na posiłek (25,2% chłopców i 14,1% dziewcząt), chęć odchudzenia się (2,8% chłopców i 20,5% dziewcząt), złą sytuację finansową (0,3% chłopców i 1% dziewcząt). Owoce spożywało codziennie 68% dziewcząt, surowe warzywa – tylko co czwarta, mięso i wędliny – 40%, ryby – 6%, ciemne pieczywo – 19%, jaja – 7%, sery – 37%, słodycze – 30%. Odsetek dla poszczególnych typów pożywienia wśród chłopców wynosił: 71% (owoce), 19% (surowe warzywa), 51% (mięso i wędliny), 7% (ryby), 17% (ciemne pieczywo), 8% (jaja), 31% (sery), 33% (słodycze). Kawę naturalną codziennie piło 9% chłopców i 14% dziewcząt, mleko zaś i mleczne napoje spożywało codziennie 38% uczniów i 30% uczennic. Badanie wykazało, że bez względu na typ szkoły racjonalniej odżywiają się chłopcy niż dziewczęta. Nie zauważono różnic istotnych statystycznie między uczniami ze wszystkich badanych typów szkół.

Deskryptory TESE: zdrowie, posiłek szkolny, choroba, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, nauki o zdrowiu
TESE descriptors: health, school meal, illness, nutrition education, health education, health sciences
Publikacje:
  • Dziuda, M.R. i Zimna-Walendzik, E. (1997). Świadomość zdrowotna i zachowania prozdrowotne młodzieży z łódzkich szkół ponadpodstawowych. Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne, 5, 198-202.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"