BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7–10 lat
Instytucja:
Data: [2013]
Badacz: Agnieszka Bielaszka, Beata Całyniuk, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas, Agata Kiciak, Elżbieta Szczepańska, Aleksandra Zima-Dańczyk
Abstrakt:

W badaniu wzięło udział 110 dzieci w wieku 7–10 lat oraz ich rodzice. Respondenci pochodzili z Zabrza i Rudy Śląskiej. Do pomiaru wykorzystano dwa autorskie kwestionariusze – jeden dla ucznia, a drugi dla rodzica; badanych poproszono o stopień akceptacji potrawy na czterostopniowej skali: bardzo lubię, lubię, ani lubię, ani nie lubię, nie lubię. Rodziców dodatkowo pytano o częstość spożycia wybranych produktów spożywczych. 62% dzieci deklarowało, że lubią mleko; tę samą odpowiedź w odniesieniu do swoich dzieci wskazała połowa rodziców. 55% dzieci nie lubiło maślanki, a 35% kefiru (podobnie twierdzili rodzice). Ponad połowa dzieci bardzo lubiła jogurty owocowe. 46% młodszych badanych deklarowało, że lubią sery podpuszczkowe (deklaracje te potwierdzili rodzice – 46% wskazań). 20% dzieci nie lubiło ciemnego pieczywa (odsetek wskazań wśród rodziców – 33%); prawie tyle samo zaś lubiło ten produkt (potwierdziło tę deklarację tylko 14% rodziców). Nie potwierdzono zależności statystycznej między prawidłową częstością spożycia ciemnego pieczywa i produktów zbożowych a preferencją tych produktów w ocenie rodziców. Dania typu fast-food zaliczono do preferowanych przez dzieci. Żaden rodzic jednak nie stwierdził, że ich dzieci codziennie spożywają tego typu produkty. Połowa dzieci – według deklaracji rodziców – jadała je kilka razy w miesiącu, a 4% kilka razy w tygodniu. Do najbardziej lubianych potraw z tej grupy należały – w opinii dzieci – pizza (77% wskazań) i frytki (76%). Na podstawie wyników badania wysunięto postulat o konieczności objęcia rodziców i dzieci edukacją żywieniową.

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, preferencje żywieniowe, upodobania
Author's Keywords: children, nutritional preferences, habits
Deskryptory TESE: edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, zdrowie, opieka nad dzieckiem, rozwój dziecka, rodzice
TESE descriptors: nutrition education, health education, health, childcare, child development, parents
Publikacje:
  • Bielaszka, A., Grochowska-Niedworok, E., Kiciak, A., Szczepańska, E., Kardas, M., Całyniuk, B. i Zima-Dańczyk, A. (2014). Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7–10 lat. Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4, 187-191.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"