BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Maturzyści o guście i smaku
Data: [1998]
Badacz: Józef Ambroszko
Abstrakt:

W ankiecie pytano maturzystów o: rozumienie słów gustsmak, sytuacje, w których badani używają takich słów, oraz o czynniki kształtujące gust (smak). Poproszono również respondentów o stwierdzenie, czy pojęcia gustu i smaku są obiektywne czy subiektywne. W badaniu wzięło udział 28 uczniów ostatniej klasy liceum ogólnokształcącego. Większość badanych twierdziła, że na poczucie smaku albo gustu w obecnych czasach wpływają przede wszystkim media (telewizja, prasa); jedynie pięć osób wskazało rodziców, jeden ankietowany zaś – szkołę. Uczniowie trafnie rozumieli jednoczesną subiektywność i obiektywność obu pojęć – na podstawie indywidualnego pojęcia smaku/gustu można zakwalifikować daną osobę do konkretnej grupy społecznej. Ankietowani kojarzyli słowo smak z poczuciem piękna, estetyki, harmonii albo z apetytem. Gust łączyli zaś ze stylowym ubieraniem się, urządzaniem mieszkania.

Deskryptory TESE: polski, rozumienie, rozumowanie, wiedza, uczeń
TESE descriptors: Polish, comprehension, reasoning, knowledge, pupil
Publikacje:
  • Ambroszko, J. (1999). Maturzyści o "guście" i "smaku". Polonistyka, 6, 368-369.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"