Abstrakt: |
Badanie ankietowe miało na celu poznanie opinii 52 uczniów zasadniczej szkoły zawodowej o profilu spożywczym na temat korzystania ze skryptu z mikrobiologii stworzonego na podstawie notatek podawanych na lekcji z mikrobiologii. Skrypt powstał w związku z trudnościami w zdobyciu podręcznika Mikrobiologia żywności, który przeciętnie posiadało trzech, czterech uczniów w klasie. Wyniki sondażu ujawniły, że 96,2% uczniów korzystało ze skryptu w przygotowaniu do lekcji; 92,3% uważało, że opanowanie informacji zawartych w skrypcie zapewniało pozytywną ocenę z przedmiotu; 88,5% nie korzystało z innych publikacji; 80,8% badanych oceniło informacje zawarte w skrypcie jako przydatne; 61,5% stwierdziło, że omówione zagadnienia pomagały w zrozumieniu przedmiotu. Jedynie 3,8% badanych wypowiedziało się negatywnie na wszystkie pytania zawarte w ankiecie. |