Abstrakt: |
Badanie miało na celu weryfikację skuteczności nauczania drogą projektową. Przeprowadzono eksperyment pt. Opakowania produktów żywnościowych w Szkole Podstawowej nr 9 w Gdańsku wśród 26 uczniów klas ósmych, trwający osiem tygodni (dwie godziny lekcji tygodniowo). Młodzież podzieliła się na cztery grupy tematyczne, z których każda otrzymała propozycję odpowiednich doświadczeń, jakie powinna przeprowadzić w ramach realizacji swoich zadań (po osiem). Uczniowie dysponowali materiałami pomocniczymi i przyrządami. Na każdej godzinie lekcyjnej każda grupa wykonywała co najmniej jeden eksperyment. Tematy podjęte przez grupy brzmiały: Opakowania metalowe produktów żywnościowych, Opakowania szklane, Opakowania tekturowe produktów żywnościowych, Opakowania z tworzyw sztucznych artykułów żywnościowych. Jedną lekcję poświęcono wywiadom z mieszkańcami oraz wywiadom w punktach skupu i w sklepach. Wyniki eksperymentu pozwoliły stwierdzić, że młodzież szkolna była otwarta na nowe metody nauczania. Dzięki stworzeniu badanym możliwości samodzielnego działania, powiązaniu tematu z życiem codziennym oraz braku ponagleń ze strony nauczyciela młodzież uczyła się chętnie i angażowała się w prace projektowe. |