Abstrakt: |
Celem badania było określenie dystansu społecznego w sposobie żywienia między dwiema warstwami społecznymi skrajnymi pod względem wykształcenia. Badaniem objęto 102 dziewczęta z rodzin o wykształceniu wyższym obojga rodziców i 107 o wykształceniu podstawowym i zawodowym. Zastosowano ankietę skonstruowaną przez Zakład Epidemiologii Instytutu Żywności i Żywienia, wywiad dotyczący sposobu żywienia, wykonano pomiary wysokości i masy ciała, obwodów bioder i pasa, fałdów skórno-tłuszczowych na brzuchu, ramieniu, łopatce, bicepsie i biodrze, obliczono wskaźnik BMI. Dziewczęta z rodzin inteligenckich były znacznie wyższe od rówieśniczek z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym (o prawie 2,5 cm), lżejsze, zdecydowanie mniej otłuszczone, miały niższy wskaźnik BMI (o jedną jednostkę). Wyniki dotyczące sposobu żywienia i cech budowy ciała zdecydowanie potwierdziły, że czynnikiem sprawczym różnic somatycznych był czynnik żywieniowy. Dziewczęta inteligenckie spożywały więcej posiłków w ciągu dnia niż badane z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym (pięć posiłków – odpowiednio 35% i 25%), większy ich odsetek spożywał posiłki o prawidłowym składzie, wyższy procent miał w składzie podstawowych posiłków białko zwierzęce, częściej badane z tej grupy spożywały mleko i jego przetwory (różnica nawet o 30%) oraz owoce i warzywa (różnica o 7-15%). Znacznie większy procent dziewcząt z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym spożywał posiłki podstawowe złożone wyłącznie z węglowodanów i tłuszczy. |
Publikacje: |
- Charzewski, J., Lewandowska, J., Piechaczek, H. i Syta, A. (1998). Społeczne uwarunkowania żywienia. Cz. I. Wychowanie Fizyczne i Sport, 1, 49-59.
|