BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Społeczne uwarunkowania żywienia
Instytucja:
Data: 1996
Badacz: Janusz Charzewski, Joanna Lewandowska, Henryk Piechaczek, Anna Syta
Abstrakt:

Celem badania było określenie dystansu społecznego w sposobie żywienia między dwiema warstwami społecznymi skrajnymi pod względem wykształcenia. Badaniem objęto 102 dziewczęta z rodzin o wykształceniu wyższym obojga rodziców i 107 o wykształceniu podstawowym i zawodowym. Zastosowano ankietę skonstruowaną przez Zakład Epidemiologii Instytutu Żywności i Żywienia, wywiad dotyczący sposobu żywienia, wykonano pomiary wysokości i masy ciała, obwodów bioder i pasa, fałdów skórno-tłuszczowych na brzuchu, ramieniu, łopatce, bicepsie i biodrze, obliczono wskaźnik BMI. Dziewczęta z rodzin inteligenckich były znacznie wyższe od rówieśniczek z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym (o prawie 2,5 cm), lżejsze, zdecydowanie mniej otłuszczone, miały niższy wskaźnik BMI (o jedną jednostkę). Wyniki dotyczące sposobu żywienia i cech budowy ciała zdecydowanie potwierdziły, że czynnikiem sprawczym różnic somatycznych był czynnik żywieniowy. Dziewczęta inteligenckie spożywały więcej posiłków w ciągu dnia niż badane z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym (pięć posiłków – odpowiednio 35% i 25%), większy ich odsetek spożywał posiłki o prawidłowym składzie, wyższy procent miał w składzie podstawowych posiłków białko zwierzęce, częściej badane z tej grupy spożywały mleko i jego przetwory (różnica nawet o 30%) oraz owoce i warzywa (różnica o 7-15%). Znacznie większy procent dziewcząt z rodzin o wykształceniu podstawowym i zawodowym spożywał posiłki podstawowe złożone wyłącznie z węglowodanów i tłuszczy.

Deskryptory TESE: poziom życia, płeć żeńska, pochodzenie społeczne, rozwój fizyczny, zdrowie, nierówność społeczna
TESE descriptors: standard of living, female, social background, physical development, health, social inequality
Publikacje:
  • Charzewski, J., Lewandowska, J., Piechaczek, H. i Syta, A. (1998). Społeczne uwarunkowania żywienia. Cz. I. Wychowanie Fizyczne i Sport, 1, 49-59.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"