Tytuł badania: |
Przygotowanie maturzystów do studiów na podstawie wyników testu wstępnego z chemii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego |
Instytucja: |
|
Data: |
2009 |
Badacz: |
Witold Bekas, Beata Just-Brochocka, Ewa Rostowska-Demner |
Abstrakt: |
Celem badania była ocena wiedzy i umiejętności z chemii wśród studentów pierwszego roku studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wykorzystano wyniki testu wstępnego z chemii, którym objęto 572 osoby. Test składał się z 10 pytań otwartych, dotyczących zagadnień programowych realizowanych w liceum ogólnokształcącym. Wyniki badania pozwoliły stwierdzić, że tylko 14,5% studentów znało materiał z chemii na poziomie liceum w stopniu zadowalającym. Wśród podstawowych problemów badanych znalazły się trudności w wykonywaniu podstawowych obliczeń matematycznych (większość badanych nie zdawała matematyki na maturze). Nieznajomość podstaw matematyki rzutowała zatem w znaczący sposób na poziom opanowania innych przedmiotów ścisłych. Ponadto wiedza studentów nie została odpowiednio utrwalona w liceum, co można było wiązać ze zbyt małą liczbą godzin chemii na tym poziomie nauczania. Proces kwalifikacyjny na badane kierunki studiów dawał badanym możliwość wyboru miedzy matematyką, biologią i chemią, co oznaczało, że mogli oni dostać się na studia bez zadowalającej wiedzy z chemii. Stwierdzono zależność między poziomem wiedzy studentów z zakresu chemii a progiem punktowym kwalifikującym do podjęcia studiów na danym kierunku. |
Autorskie słowa kluczowe: |
test wstępny, chemia w liceum |
Author's Keywords: |
the preliminary test, chemistry in high school |
Deskryptory TESE: |
chemia, student, szkoła wyższa, wiedza, test standaryzowany |
TESE descriptors: |
chemistry, student, higher education, knowledge, standardised test |
Publikacje: |
- Bekas, W., Just-Brochocka, B. i Rostowska-Demner, E. (2010). Przygotowanie maturzystów do studiów na podstawie wyników testu wstępnego z chemii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Chemia, Dydaktyka, Ekologia, Metrologia, 2, 201-203.
|