Abstrakt: |
Sformułowano następujące pytania badawcze: Jak wielkość zamieszkiwanej aglomeracji różnicuje wskaźnik BMI? Jak kształtuje się regularność spożywanych posiłków przez uczniów gimnazjów? Jakie produkty spożywcze preferowane są przez badanych uczniów? Jakie czynniki różnicują zachowania żywieniowe gimnazjalistów? Badaniem objęto próbę 867 gimnazjalistów, w tym 195 uczennic i 155 uczniów ze szkół w Szczecinie i 280 dziewcząt i 237 chłopców z okolicznych placówek. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano kwestionariusz Styl życia dzieci i młodzieży, którym posłużono się wcześniej w międzynarodowym projekcie Kinder heute – Bewegungsmuffel, Fast Food Junkies, Medienfreaks, Eine Lebensstilanalyse. Średnie wartości wskaźnika BMI: 20,31 wśród dziewcząt ze Szczecina, 20,28 wśród chłopców ze Szczecina, 19,91 wśród dziewcząt z małych miast i 21,36 wśród chłopców z małych miast. Młodzież najczęściej spożywa drugie śniadanie (77,74% wskazań) i kolację (72,11%). 65,64% respondentów spożywało pierwsze śniadanie przed wyjściem do szkoły. Wśród wszystkich uczniów najczęściej spożywanymi pokarmami były chleb, owoce i mięso. Okazało się, że takie produkty jak hamburgery, frytki, pizzę czy słone paluszki częściej spożywali chłopcy z małych miast i dziewczęta z dużego miasta. |