Tytuł badania: |
Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego |
Instytucja: |
|
Data: |
2010 – 2012 |
Badacz: |
Beata Całyniuk, Lechosław Dul, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Marek Kardas, Agata Kiciak |
Abstrakt: |
Celem badania była ocena postaw żywieniowych młodych osób uczęszczających do wybranych szkół średnich na terenie województwa śląskiego. Próba liczyła 814 osób (w tym 264 chłopców i 550 dziewcząt) w wieku 16-18 lat. Respondenci uczęszczali do sześciu losowo wybranych liceów ogólnokształcących w takich miastach jak: Bytom, Piekary Śląskie, Radzionków, Tarnowskie Góry. Do zebrania materiału posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety. Wykorzystano również testy nieparametryczne U Manna-Whitney’a, Kołmogorowa-Smirnowa i serii Walda-Wolfowitza (do oceny zależności między zachowaniami żywieniowymi a płcią badanych). Analiza wyników wykazała, że blisko połowa (47%) uczniów spożywała najczęściej 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia (częściej dziewczęta niż chłopcy). Okazało się, że drugie śniadanie spożywała codziennie ponad połowa ankietowanych, w przypadku spożycia pierwszego śniadania odsetek osób deklarujących był mniejszy – około 50% chłopców i 40% dziewcząt. Zgodnie ze zgromadzonym materiałem i przyjętą skalą nominalną (poziomy: niski, średni oraz wysoki) nawyki żywieniowe 85% uczniów zaklasyfikowano na poziomie niskim. Pozostała część badanych wykazała nawyki na poziomie średnim. Jednocześnie zaobserwowano, że możliwość wystąpienia nawyków żywieniowych na wyższym (średnim) poziomie była istotnie statystycznie większa u dziewcząt niż u chłopców. |
Autorskie słowa kluczowe: |
młodzież, zachowania żywieniowe, sposób żywienia |
Author's Keywords: |
adolescents, nutritional behavior, mode of nutrition |
Deskryptory TESE: |
zachowania, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, szkolnictwo średnie, szkoła średnia, uczeń, młodzież |
TESE descriptors: |
behaviour, nutrition education, health education, secondary education, secondary school, pupil, youth |
Publikacje: |
- Kiciak, A., Całyniuk, B., Grochowska-Niedworok, E., Kardas, M. i Dul, L. (2014). Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3, 296-300.
|