Tytuł badania: |
Zachowania żywieniowe wybranych grup studentów warszawskich uczelni |
Instytucja: |
|
Data: |
2013 |
Badacz: |
Alicja Kucharska, Ewa Michota-Katulska, Justyna Moszkowicz, Beata Sińska, Magdalena Zegan |
Abstrakt: |
W badaniu wzięło udział 200 studentów (dobór próby miał charakter celowy) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) i Politechniki Warszawskiej (PW); po 100 reprezentujących daną uczelnię. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a w jej ramach technikę ankiety, złożonej z 28 pytań na temat zachowań żywieniowych i z metryczki. Poziom postrzegania swoich nawyków żywieniowych był w obu grupach podobnych. Wśród studentów WUM swoje żywienie jako dobre określiło 42% i tyle samo jako średnie; wśród studentów PW odpowiednio: 43% i 37%. Studenci WUM jako napój preferowali wodę (84 wskazania), a na drugim miejscu herbatę (79). Z kolei studenci PW wskazywali przede wszystkim na herbatę (83 wskazania), a na drugim miejscu na wodę (68). W grupie studentów WUM 67% jadało dziennie 4-5 posiłków, natomiast wśród studentów PW 45% wskazało 4-5 posiłków i taki sam odsetek 3 posiłki. Blisko 70% studentów z obu grup przyznało się do podjadania między posiłkami. 36 osób z WUM i 38 z PW między posiłkami sięgało po słodycze. Ryby w badanej próbie studentów były spożywane najczęściej 1-2 razy w tygodniu (68% studentów WUM i 65% PW). |
Autorskie słowa kluczowe: |
studenci, zachowania żywieniowe |
Author's Keywords: |
students, dietary habits |
Deskryptory TESE: |
zdrowie, edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, student, życie studenckie |
TESE descriptors: |
health, health education, nutrition education, student, student life |
Publikacje: |
- Zegan, M., Michota-Katulska, E., Moszkowicz, J., Sińska, B. i Kucharska, A. (2015). Zachowania żywieniowe wybranych grup studentów warszawskich uczelni. Pielęgniarstwo Polskie, 1, 47-53.
|