Abstrakt: |
W badaniu wzięło udział 121 rodziców dzieci w wieku sześciu lat, w tym 64 dziewczynek i 57 chłopców, którzy uczęszczali do przedszkoli w Nowym Sączu i okolicach. Badano wiedzę respondentów dotyczącą bogatych źródeł składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo i witaminy A, C i z grupy B. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że wiedza rodziców sześciolatków na temat źródeł wymienionych składników mineralnych była niewielka, choć silnie zróżnicowana. Okazało się, że poprawnych odpowiedzi na pytanie o źródła wapnia udzieliło od 14,2% do 91,7% rodziców. Z kolei na pytanie o źródła żelaza – od 22,5% do 64,2%, a witamin – od 2,5% do 90,8%. O tym, że mleko i produkty mleczne są bogatym źródłem wapnia, wiedziało 91,7% respondentów. Z kolei o tym, że mięso i produkty mięsne nie dostarczały organizmowi wapnia, było przekonanych 27,5% rodziców. Mięso i produkty mięsne jako źródła żelaza wskazało 64,2% ogółu respondentów, drób – 35,8%, ryby – 42,5%. Produkty mleczne i mleka jako bogate źródło witaminy A wymieniło 50,8% rodziców dzieci. |