Abstrakt: |
Badanie objęło trzy województwa: mazowieckie, dolnośląskie i warmińsko-mazurskie (kluczem doboru były: stopa bezrobocia, liczba absolwentów szkół średnich o profilu zawodowym oraz struktura bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy). Badanie dotyczyło czterech zawodów: technik informatyk, technik mechatronik, technik hotelarstwa, kucharz (dobór tych zawodów był podyktowany ich popularnością oraz dużym odsetkiem wyboru tych kierunków przez młodzież). Próba badanych osób została wytypowana ze względu na kilka kryteriów: zawód, rodzaj szkoły, województwo. Przebadano dyrektorów (150), uczniów z ostatnich klas techników i szkół policealnych (983), absolwentów szkół z lat 2008-2010 (810), egzaminatorów z okręgowych komisji egzaminacyjnych (15), dyrektorów z centrów kształcenia praktycznego (156), pracodawców (260). Łączna próba respondentów wyniosła 2374 osoby. Do badania wybrano metodologię ilościową (ankiety audytoryjne dla uczniów i ankiety pocztowe dla dyrektorów, absolwentów, pracodawców, dyrektorów centrów kształcenia praktycznego) i jakościową (indywidualne wywiady pogłębione dla absolwentów, egzaminatorów, pracodawców). Wyniki badania wskazały m.in. na metody nauczania stosowane podczas praktyk zawodowych. Do najczęściej wykorzystywanych (zdaniem dyrektorów szkół) należą: obserwacja prac wykonywanych przez pracowników (76,1%) oraz pokaz działania maszyny/urządzenia/programu komputerowego na stanowisku pracy (70,1%). Według absolwentów są to dodatkowo ćwiczenia na stanowisku pracy w danym zawodzie (65,6%). Z badania wynika także m.in., że w okresie nie dłuższym niż miesiąc najszybciej znajdzie pracę kucharz (38,46%). Powyżej dwóch lat musi szukać pracy w zawodzie 9,52% techników mechatroników. Wnioski z badania są postulatami dotyczącymi kierunków zmian kształcenia zawodowego w Polsce. |