BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Rodzinne środowisko żywieniowe jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży
Projekt badawczy:
  • Zachowania żywieniowe rodziców w kontekście rozwoju samoregulacji zachowań jedzeniowych dzieci
Data: 2011
Badacz: Julita Wojciechowska
Abstrakt:

Przedmiot badawczy stanowiło środowisko żywieniowe rodzin dzieci w wieku od 1. do 12. roku życia. Badanie przeprowadzono w ramach projektu „Zachowania żywieniowe rodziców w kontekście rozwoju samoregulacji zachowań jedzeniowych dzieci” (2011-2014). Do zebrania materiału posłużono się metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiej ankiety Rodzinne Środowisko Żywieniowe. Próba liczyła 379 rodziców dzieci uczęszczających do różnych placówek opiekuńczo-edukacyjnych (w tym: żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe). Wśród respondentów najliczniejszą grupę stanowili rodzice dzieci 3-letnich (19%), 5-letnich (15%) oraz 2-letnich (14%). W najmniejszej grupie z kolei znaleźli się rodzice dzieci w wieku 8, 11 i 12 lat (ok. 1%). Prawie połowa ankietowanych legitymowała się wykształceniem wyższym, a ponad 25% miało wykształcenie średnie. Wiek badanych mieścił się w przedziale od 26 do 53 lat. W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że 59% matek i 53,5% ojców poświęcało dziennie podobną ilość czasu na przygotowywanie posiłków (jednocześnie zaobserwowano, że wielu ojców poświęcało tym czynnościom mniej czasu, bo poniżej 0,5 godz. dziennie). Wykazano, że rodzice najczęściej zjadali z dziećmi kolację, obiad oraz podwieczorek, natomiast poza domem – pierwsze i drugie śniadanie. Okazało się również, że w grupie dzieci starszych (powyżej 6. roku życia) istotnie spadał poziom stabilności w zakresie warunków spożywania posiłków oraz poziom planowania posiłków w rodzinie. Ponadto zaobserwowano związek pomiędzy aktywnością fizyczną rodziny a ekspozycją potraw i zdrowych przekąsek oraz poziomem planowania posiłków. Jednocześnie odnotowano spadek stabilności i spokoju spożywania posiłków (w przypadkach podwyższonej aktywności).

Autorskie słowa kluczowe: profilaktyka, rodzinne środowisko żywieniowe, nawyki żywieniowe
Author's Keywords: prevention, family food environment, eating habits
Deskryptory TESE: rodzice, rodzina, profilaktyka, edukacja żywieniowa, dziecko, wychowanie dziecka, opieka nad dzieckiem, młodzież
TESE descriptors: parents, family, prevention, nutrition education, child, child rearing, childcare, youth
Publikacje:
  • Wojciechowska, J. (2014). Rodzinne środowisko żywieniowe jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Pielęgniarstwo Polskie, 1, 34-40.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"