BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci od urodzenia do 3 lat
Instytucja:
Data: 2013
Badacz: Katarzyna Gawlik, Renata Łukasik, Monika Mikulska, Wioletta Waksmańska, Halina Woś
Abstrakt:

Przedmiot badawczy stanowił stan wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dziecka w grupie wiekowej do 3 lat, ze szczególnym uwzględnieniem przedziału pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia. Do zebrania materiału posłużono się metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Próba liczyła 216 rodziców (w tym 202 kobiety i 14 mężczyzn) dzieci uczęszczających do państwowych przedszkoli w Bielsku-Białej oraz okolicznych przedszkoli wiejskich (Pisarzowice, Henczarowice). Na podstawie zgromadzonego materiału stwierdzono, że w przypadku dziecka w wieku niemowlęcym respondenci w większości stosowali się do standardów żywieniowych, tzn. stosowali karmienie naturalne, które kończyli najczęściej nie wcześniej niż przed upływem 6. miesiąca życia dziecka, oraz wprowadzali posiłki uzupełniające nie wcześniej niż przed upływem 5. miesiąca życia dziecka. Zgodnie z uzyskanymi odpowiedziami wykazano, że pozytywny wskaźnik odpowiedzi dotyczących codziennego spożycia mleka, warzyw i owoców przez dzieci badanych wahał się w granicach 85%. Ustalono również, że odsetek respondentów podających codziennie swoim dzieciom mięso i wędliny wynosił 78%. W przypadku ryb okazało się, że 72% rodziców podawało je raz w tygodniu, niewielka grupa ankietowanych – dwa razy w tygodniu; tylko dwie osoby zadeklarowały spożywanie ryby trzy razy w tygodniu. Jednocześnie ustalono, że połowa badanych nie podawała małym dzieciom razowego pieczywa, a 30% osób przyznało, że sięga po posiłki typu fast food, a także produkty wysokoprzetworzone. Odnotowano, że badani rodzice najczęściej czerpali wiedzę o żywieniu dziecka z internetu (51%). W dalszej kolejności wskazywano takie źródła jak: porady rodziny (38,5%), prasa (37%), porady koleżanek (29%), literaturę (28%) oraz audycje radiowo-telewizyjne (28%).

Author's Keywords: nutrition, standards, small children
Deskryptory TESE: wiedza, rodzice, opieka nad dzieckiem, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, zdrowie, dziecko
TESE descriptors: knowledge, parents, childcare, nutrition education, health education, health, child
Publikacje:
  • Łukasik, R., Waksmańska, W., Gawlik, K., Woś, H. i Mikulska, M. (2014). Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci od urodzenia do 3 lat. Nowa Pediatria, 2, 56-62.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"