Tytuł badania: |
Ocena żywności oferowanej w sklepikach szkolnych i kupowanej przez dzieci z krakowskich szkół podstawowych |
Instytucja: |
|
Data: |
2011 – 2012 |
Badacz: |
Urszula Kujawska-Pac, Edyta Kwilosz, Artur Mazur |
Abstrakt: |
Analizie poddano produkty spożywcze oferowane uczniom w sklepikach szkolnych w 50 szkołach podstawowych w Krakowie. Przedmiot badawczy stanowiła ponadto obecność automatów spożywczych w krakowskich placówkach. Do zebrania materiału posłużono się ankietą (przeprowadzono rozmowy ze sprzedawcami oraz wywiady z dyrektorami szkół). W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że w Krakowie sklepiki działały w większości szkół podstawowych (86%). Ustalono również, że około 40% placówek dysponowało automatami oraz sklepikami. Wykazano, że w krakowskich szkołach podstawowych zakazana jest sprzedaż chipsów oraz napojów gazowanych. Odnotowano jeden plakat reklamujący coca-colę, który znajdował się w sklepiku szkolnym (poza tym jednym przypadkiem nie zaobserwowano innych reklam produktów spożywczych wewnątrz szkoły czy na zewnątrz budynków szkolnych). Jednocześnie ujawniono, że do najlepiej wyeksponowanych w witrynach sklepiku należały: słodkie napoje niegazowane, „snacki” oraz soki. W automatach z kolei najczęściej umieszczano soki owocowe, soki warzywno-owocowe oraz wodę mineralną i słodkie napoje niegazowane. Wśród przekąsek dominowały batony czekoladowe, wafelki w czekoladzie i rogaliki ze słodkim nadzieniem. Dodatkowo ustalono, że w ponad połowie placówek działały programy Unii Europejskiej dla klas I-III: „mleko dla szkół” oraz „owoce w szkole”. |
Autorskie słowa kluczowe: |
otyłość, nadwaga, sklepiki szkolne, żywienie, zdrowa żywność |
Author's Keywords: |
obesity, overweight, school shops, nutrition, healthy food |
Deskryptory TESE: |
szkolnictwo podstawowe, szkoła podstawowa, dziecko, uczeń, konsumpcja, zdrowie, edukacja żywieniowa |
TESE descriptors: |
primary education, primary school, child, pupil, consumption, health, nutrition education |
Publikacje: |
- Kujawska-Pac, U., Kwilosz, E. i Mazur, A. (2014). Ocena żywności oferowanej w sklepikach szkolnych i kupowanej przez dzieci z krakowskich szkół podstawowych. Pediatria Polska, 5, 347-351.
|