BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Ocena żywności oferowanej w sklepikach szkolnych i kupowanej przez dzieci z krakowskich szkół podstawowych
Instytucja:
Data: 2011 – 2012
Badacz: Urszula Kujawska-Pac, Edyta Kwilosz, Artur Mazur
Abstrakt:

Analizie poddano produkty spożywcze oferowane uczniom w sklepikach szkolnych w 50 szkołach podstawowych w Krakowie. Przedmiot badawczy stanowiła ponadto obecność automatów spożywczych w krakowskich placówkach. Do zebrania materiału posłużono się ankietą (przeprowadzono rozmowy ze sprzedawcami oraz wywiady z dyrektorami szkół). W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że w Krakowie sklepiki działały w większości szkół podstawowych (86%). Ustalono również, że około 40% placówek dysponowało automatami oraz sklepikami. Wykazano, że w krakowskich szkołach podstawowych zakazana jest sprzedaż chipsów oraz napojów gazowanych. Odnotowano jeden plakat reklamujący coca-colę, który znajdował się w sklepiku szkolnym (poza tym jednym przypadkiem nie zaobserwowano innych reklam produktów spożywczych wewnątrz szkoły czy na zewnątrz budynków szkolnych). Jednocześnie ujawniono, że do najlepiej wyeksponowanych w witrynach sklepiku należały: słodkie napoje niegazowane, „snacki” oraz soki. W automatach z kolei najczęściej umieszczano soki owocowe, soki warzywno-owocowe oraz wodę mineralną i słodkie napoje niegazowane. Wśród przekąsek dominowały batony czekoladowe, wafelki w czekoladzie i rogaliki ze słodkim nadzieniem. Dodatkowo ustalono, że w ponad połowie placówek działały programy Unii Europejskiej dla klas I-III: „mleko dla szkół” oraz „owoce w szkole”.

Autorskie słowa kluczowe: otyłość, nadwaga, sklepiki szkolne, żywienie, zdrowa żywność
Author's Keywords: obesity, overweight, school shops, nutrition, healthy food
Deskryptory TESE: szkolnictwo podstawowe, szkoła podstawowa, dziecko, uczeń, konsumpcja, zdrowie, edukacja żywieniowa
TESE descriptors: primary education, primary school, child, pupil, consumption, health, nutrition education
Publikacje:
  • Kujawska-Pac, U., Kwilosz, E. i Mazur, A. (2014). Ocena żywności oferowanej w sklepikach szkolnych i kupowanej przez dzieci z krakowskich szkół podstawowych. Pediatria Polska, 5, 347-351.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"