Abstrakt: |
Przedmiot badawczy stanowiła ocena spożycia potraw typu fast-food przez polskie dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym oraz określenie czynników społecznodemograficznych, jak wiek i wykształcenie matki, status materialny, płeć dziecka, posiadanie rodzeństwa oraz forma opieki nad dzieckiem w okresie poniemowlęcym, wpływających na to spożycie. Badaniem objęto 200 matek dzieci uczęszczających do bydgoskich przedszkoli. Do zebrania materiału posłużono się anonimową ankietą. Na podstawie zgromadzonego materiału stwierdzono, że w okresie poniemowlęcym 24% dzieci otrzymywało pokarmy z restauracji szybkiej obsługi, natomiast w wieku przedszkolnym – 99%. Ustalono również, że 5 dzieci w wieku poniemowlęcym jadało posiłki typu fast food przynajmniej raz na miesiąc, z kolei wśród dzieci w wieku przedszkolnym przynajmniej raz w tygodniu aż 23 dzieci. Wykazano, że tego rodzaju potrawy częściej podawały młodsze matki, jednak różnica istotna statystycznie dotyczyła jedynie wieku poniemowlęcego. Okazało się również, że regularne spożywanie posiłków fast food dotyczyło tylko grupy matek legitymujących się wykształceniem podstawowym, zawodowym lub średnim. Pod względem statusu materialnego zaobserwowano, że tym większy odsetek dzieci spożywających regularnie pokarmy typu fast food, im wyższy dochód rodziny (zależność dotyczyła wieku poniemowlęcego). |