BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Spożycie pokarmów typu fast-food przez dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym
Instytucja:
Data: [2009]
Badacz: Ewa Łoś-Rycharska, Agnieszka Niecławska
Abstrakt:

Przedmiot badawczy stanowiła ocena spożycia potraw typu fast-food przez polskie dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym oraz określenie czynników społecznodemograficznych, jak wiek i wykształcenie matki, status materialny, płeć dziecka, posiadanie rodzeństwa oraz forma opieki nad dzieckiem w okresie poniemowlęcym, wpływających na to spożycie. Badaniem objęto 200 matek dzieci uczęszczających do bydgoskich przedszkoli. Do zebrania materiału posłużono się anonimową ankietą. Na podstawie zgromadzonego materiału stwierdzono, że w okresie poniemowlęcym 24% dzieci otrzymywało pokarmy z restauracji szybkiej obsługi, natomiast w wieku przedszkolnym – 99%. Ustalono również, że 5 dzieci w wieku poniemowlęcym jadało posiłki typu fast food przynajmniej raz na miesiąc, z kolei wśród dzieci w wieku przedszkolnym przynajmniej raz w tygodniu aż 23 dzieci. Wykazano, że tego rodzaju potrawy częściej podawały młodsze matki, jednak różnica istotna statystycznie dotyczyła jedynie wieku poniemowlęcego. Okazało się również, że regularne spożywanie posiłków fast food dotyczyło tylko grupy matek legitymujących się wykształceniem podstawowym, zawodowym lub średnim. Pod względem statusu materialnego zaobserwowano, że tym większy odsetek dzieci spożywających regularnie pokarmy typu fast food, im wyższy dochód rodziny (zależność dotyczyła wieku poniemowlęcego).

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, dzieci przedszkolne, fast-food, nawyki żywieniowe
Author's Keywords: children, preschool children, fast-food, nutritional habits
Deskryptory TESE: edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, zdrowie, rodzice, dziecko, opieka nad dzieckiem, wychowanie dziecka
TESE descriptors: nutrition education, health education, health, parents, child, childcare, child rearing
Publikacje:
  • Łoś-Rycharska, E. i Niecławska, A. (2010). Spożycie pokarmów typu fast-food przez dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym. Pediatria Polska, 4, 345-352.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"