Abstrakt: |
Celem badania była ocena indywidualnego, całodziennego sposobu żywienia uczniów korzystających z obiadów szkolnych oraz grupy uczniów, którzy nie stołowali się w szkole i stanowili grupę kontrolną. Badaniem objęto 788 chłopców i 855 dziewcząt w wieku 10-11 lat. Respondenci uczęszczali do 82 szkół podstawowych w całym kraju (dobór próby miał charakter losowy). Grupa badawcza (dzieci korzystających z posiłków obiadowych) liczyła 392 chłopców i 412 dziewcząt, grupa kontrolna – 396 chłopców i 443 dziewcząt. Do zebrania materiału posłużono się metodą wywiadu. W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że całodzienne pożywienie uczniów korzystających z posiłków szkolnych zawiera większe ilości energii, białka, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Jednocześnie odnotowano większy udział produktów mniej zalecanych, takich jak: produkty mięsne, cukier oraz słodycze. Dodatkowo zaobserwowano następujące nieprawidłowości w odżywianiu u wszystkich respondentów: zbyt wysoki udział energii z tłuszczu, niedobory składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, witaminy B2 i C) oraz niski udział mleka i jego przetworów, ryb, produktów zbożowych, a także warzyw i owoców. |