BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Sposób żywienia uczniów korzystających z żywienia zbiorowego w szkołach
Instytucja:
Data: [2000]
Badacz: Ewa Rychlik, Lucjan Szponar
Abstrakt:

Celem badania była ocena indywidualnego, całodziennego sposobu żywienia uczniów korzystających z obiadów szkolnych oraz grupy uczniów, którzy nie stołowali się w szkole i stanowili grupę kontrolną. Badaniem objęto 788 chłopców i 855 dziewcząt w wieku 10-11 lat. Respondenci uczęszczali do 82 szkół podstawowych w całym kraju (dobór próby miał charakter losowy). Grupa badawcza (dzieci korzystających z posiłków obiadowych) liczyła 392 chłopców i 412 dziewcząt, grupa kontrolna – 396 chłopców i 443 dziewcząt. Do zebrania materiału posłużono się metodą wywiadu. W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że całodzienne pożywienie uczniów korzystających z posiłków szkolnych zawiera większe ilości energii, białka, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Jednocześnie odnotowano większy udział produktów mniej zalecanych, takich jak: produkty mięsne, cukier oraz słodycze. Dodatkowo zaobserwowano następujące nieprawidłowości w odżywianiu u wszystkich respondentów: zbyt wysoki udział energii z tłuszczu, niedobory składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, witaminy B2 i C) oraz niski udział mleka i jego przetworów, ryb, produktów zbożowych, a także warzyw i owoców.

Autorskie słowa kluczowe: korzystanie z posiłków szkolnych, energia i składniki odżywcze, produkty spożywcze
Author's Keywords: heating meals in school canteens, energy and nutrients, food products
Deskryptory TESE: szkoła, dziecko, zdrowie, edukacja żywieniowa, uczeń
TESE descriptors: school, child, health, nutrition education, pupil
Publikacje:
  • Szponar, L. i Rychlik, E. (2002). Sposób żywienia uczniów korzystających z żywienia zbiorowego w szkołach. Pediatria Polska, 8, 659-668.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"