BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim – w opinii dzieci i ich rodziców
Instytucja:
Data: 2009
Badacz: Jerzy T. Marcinkowski, Krzysztof Wojtyła, Paulina Wojtyła-Buciora, Wiola Żukiewicz-Sobczak
Abstrakt:

Sformułowano następujące cele badania: ocena sposobu żywienia uczniów szkół podstawowych, wartości odżywczych produktów spożywanych przez respondentów, a także porównaniu informacji dotyczących sposobu odżywiania – liczby i składu posiłków w codziennym jadłospisie (w ocenie dzieci i rodziców). Do analizy zakwalifikowano kwestionariusze 819 uczniów klas piątych i szóstych i 688 rodziców. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano kwestionariusz opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny, wzorowany na kwestionariuszu stosowanym w badaniach GSHS. Pierwsze śniadanie – według deklaracji uczniów – codziennie jadło 69% respondentów, a drugie – 74%. Spośród badanych, którzy spożywali drugie śniadanie, 87% przynosiło posiłek z domu, 10% kupowało go w szkole, a 3% w drodze do szkoły. 62% uczniów jadało podwieczorek, a 68% spożywało codziennie kolację. 86% uczniów jadło pierwsze śniadanie przed wyjściem do szkoły. Najczęściej jadanym posiłkiem przez uczniów był obiad, wymieniany przez 85% osób. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że świadomość rodziców dotycząca częstości spożywania posiłków przez dzieci jest znacznie wyższa (83%) w porównaniu z deklaracjami samych uczniów (53%). Odnotowano również, że produkty spożywane przez uczniów nie są pełnowartościowe.

Autorskie słowa kluczowe: rodzice, uczniowie, żywienie, odżywianie
Author's Keywords: parents, students, nutrition, nutrition
Deskryptory TESE: edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, posiłek szkolny, zdrowie, rodzice
TESE descriptors: nutrition education, health education, school meal, health, parents
Publikacje:
  • Wojtyła-Buciora, P., Żukiewicz-Sobczak, W., Wojtyła, K. i Marcinkowski, J.T. (2015). Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim – w opinii dzieci i ich rodziców. Problemy Higieny i Epidemiologii, 1, 245-253.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"