Tytuł badania: |
Badania nad rolą programów edukacyjnych szkoły podstawowej w kształtowaniu prozdrowotnych zachowań żywieniowych |
Instytucja: |
|
Data: |
1996 – 1998 |
Badacz: |
Agnieszka Jarosz, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Magdalena Makarewicz-Wujec, Barbara Uramowska-Żyto |
Abstrakt: |
Celem badania była odpowiedź na pytanie: czy możliwe jest i w jakim zakresie, w ramach 10 godzin lekcyjnych w ciągu roku szkolnego, uzupełnić wiedzę i zmienić zachowania żywieniowe uczniów? Próbę stanowili uczniowie w wieku 12-15 lat uczęszczający do 4 warszawskich szkół podstawowych (zlokalizowanych na terenie dzielnicy Ursynowa, Śródmieścia, Woli oraz Pragi-Północ). Badanie zrealizowano w trzech etapach. W pierwszym analizowano oraz oceniano wiedzę i zachowania żywieniowe 112 szóstoklasistów i ich rodziców (110 osób). Grupę kontrolną stanowiło 108 uczniów z równoległych klas w 4 szkołach podstawowych w tych samych dzielnicach miasta. Do zebrania materiału posłużono się autorskim kwestionariuszem. W drugim etapie (w kolejnym roku szkolnym) wprowadzono specjalny program edukacyjny obejmujący tematy związane z wiedzą o żywieniu (jedna godzina lekcyjna jeden raz w miesiącu – łącznie 10 lekcji). Zajęcia prowadzili pracownicy Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu IŻŻ w formie pogadanek, prelekcji, pokazów filmowych oraz ćwiczeń wymagających zaangażowania uczniów. W trzecim etapie badania (w kolejnym roku szkolnym) ponownie oceniono wiedzę i zachowania żywieniowe respondentów oraz ich rodziców. Na podstawie zgromadzonego materiału stwierdzono, że w badanej grupie nastąpił wzrost o 10% liczby osób wypijających codziennie 2 (lub więcej) szklanki mleka. W obu grupach zmniejszyła się liczba uczniów, którzy jadali słodycze oraz posiłki typu fast food. Odnotowano różnice w poziomie wiedzy żywieniowej między obiema grupami (na korzyść osób uczestniczących w programie). Stwierdzono jednak, że poprawa zachowań żywieniowych wystąpiła tylko u części badanych i nie była zgodna z oczekiwaniami badaczy. Jednocześnie podkreślono, że wychowanie zdrowotne w szkołach i programy promocji zdrowia stanowią najbardziej skuteczne źródło wiedzy i należy je wprowadzić w większości szkół. |
Autorskie słowa kluczowe: |
dzieci, edukacja żywieniowa w szkołach, wiedza żywieniowa, zachowania żywieniowe |
Author's Keywords: |
children, nutrition education at schools, nutritional knowledge, nutritional behavior |
Deskryptory TESE: |
program nauczania, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, szkolnictwo podstawowe, szkoła podstawowa, zachowania, postawa |
TESE descriptors: |
curriculum, nutrition education, health education, primary education, primary school, behaviour, attitude |
Publikacje: |
- Kozłowska-Wojciechowska, M., Uramowska-Żyto, B., Jarosz, A. i Makarewicz-Wujec, M. (2001). Wpływ programu edukacji żywieniowej na zachowania i wiedzę żywieniową dzieci w szkole podstawowej. Pediatria Polska, 2, 109-115.
|