BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Badania nad rolą programów edukacyjnych szkoły podstawowej w kształtowaniu prozdrowotnych zachowań żywieniowych
Instytucja:
Data: 1996 – 1998
Badacz: Agnieszka Jarosz, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Magdalena Makarewicz-Wujec, Barbara Uramowska-Żyto
Abstrakt:

Celem badania była odpowiedź na pytanie: czy możliwe jest i w jakim zakresie, w ramach 10 godzin lekcyjnych w ciągu roku szkolnego, uzupełnić wiedzę i zmienić zachowania żywieniowe uczniów? Próbę stanowili uczniowie w wieku 12-15 lat uczęszczający do 4 warszawskich szkół podstawowych (zlokalizowanych na terenie dzielnicy Ursynowa, Śródmieścia, Woli oraz Pragi-Północ). Badanie zrealizowano w trzech etapach. W pierwszym analizowano oraz oceniano wiedzę i zachowania żywieniowe 112 szóstoklasistów i ich rodziców (110 osób). Grupę kontrolną stanowiło 108 uczniów z równoległych klas w 4 szkołach podstawowych w tych samych dzielnicach miasta. Do zebrania materiału posłużono się autorskim kwestionariuszem. W drugim etapie (w kolejnym roku szkolnym) wprowadzono specjalny program edukacyjny obejmujący tematy związane z wiedzą o żywieniu (jedna godzina lekcyjna jeden raz w miesiącu – łącznie 10 lekcji). Zajęcia prowadzili pracownicy Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu IŻŻ w formie pogadanek, prelekcji, pokazów filmowych oraz ćwiczeń wymagających zaangażowania uczniów. W trzecim etapie badania (w kolejnym roku szkolnym) ponownie oceniono wiedzę i zachowania żywieniowe respondentów oraz ich rodziców. Na podstawie zgromadzonego materiału stwierdzono, że w badanej grupie nastąpił wzrost o 10% liczby osób wypijających codziennie 2 (lub więcej) szklanki mleka. W obu grupach zmniejszyła się liczba uczniów, którzy jadali słodycze oraz posiłki typu fast food. Odnotowano różnice w poziomie wiedzy żywieniowej między obiema grupami (na korzyść osób uczestniczących w programie). Stwierdzono jednak, że poprawa zachowań żywieniowych wystąpiła tylko u części badanych i nie była zgodna z oczekiwaniami badaczy. Jednocześnie podkreślono, że wychowanie zdrowotne w szkołach i programy promocji zdrowia stanowią najbardziej skuteczne źródło wiedzy i należy je wprowadzić w większości szkół.

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, edukacja żywieniowa w szkołach, wiedza żywieniowa, zachowania żywieniowe
Author's Keywords: children, nutrition education at schools, nutritional knowledge, nutritional behavior
Deskryptory TESE: program nauczania, edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, szkolnictwo podstawowe, szkoła podstawowa, zachowania, postawa
TESE descriptors: curriculum, nutrition education, health education, primary education, primary school, behaviour, attitude
Publikacje:
  • Kozłowska-Wojciechowska, M., Uramowska-Żyto, B., Jarosz, A. i Makarewicz-Wujec, M. (2001). Wpływ programu edukacji żywieniowej na zachowania i wiedzę żywieniową dzieci w szkole podstawowej. Pediatria Polska, 2, 109-115.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"