Abstrakt: |
Celem badania była analiza sposobu odżywiania oraz stylu życia dzieci w wieku wczesnoszkolnym i ocena poziomu wiedzy rodziców na temat wpływu prawidłowego żywienia na zdrowie dzieci. Próba liczyła 200 uczniów w wieku 7-12 lat (respondenci uczęszczali do szkół podstawowych w Stalowej Woli). W ramach badania dokonano pomiaru wzrostu i masy ciała dzieci. Ponadto zebrano dane dotyczące sposobu żywienia (trzykrotnie przeprowadzono wywiady kwestionariuszowe na temat spożycia posiłków w ciągu ostatnich 24 godzin poprzedzających badanie). Na podstawie uzyskanego materiału stwierdzono, że 14,6% dziewczynek miało nadmierną masę ciała, natomiast w grupie chłopców problem nadwagi dotyczył 20,9%. Najważniejszymi alergenami pokarmowymi okazały się: mleko, owoce cytrusowe, orzechy, ryby i miód. Jednocześnie wykazano, że procent energii pochodzący z poszczególnych składników pokarmowych w dziennej racji pokarmowej był nieprawidłowy. Odnotowano, że spożycie białka było wyższe niż zalecane, a udział białka zwierzęcego oceniono jako zdecydowanie zbyt wysoki. Ustalono, że niemal połowa badanych uczniów (44%) nie piła mleka w ogóle, a 21% nie spożywało również jogurtów, kefiru czy sera twarogowego. Dodatkowo stwierdzono, że ponad 23% chłopców i 15% dziewczynek nie jadło nigdy ryb, a regularnie przynajmniej raz w tygodniu ryby jadało odpowiednio 35% i 41%. |