Abstrakt: |
Celem badawczym było oszacowanie wpływu edukacji na świadomość w zakresie żywienia u młodzieży ze szkół ponadgimnazjalnych (zbadano aspekt profilaktyki chorób dietozależnych). W badaniu wzięło udział 400 uczniów (16-20 lat). Respondenci byli uczniami liceów ogólnokształcących (200 osób) oraz Technikum Gastronomicznego w Krakowie (200 osób). Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki badania pokazały, że głównymi źródłami pozyskania informacji na temat zapobiegania chorobom dietozależnym są kolejno: szkoła (49,8%), internet (47,8%), prasa/telewizja (42,3%). Na rodzinę jako na źródło informacyjne wskazało niemal 40% ankietowanych (39,5%). Odpowiedzi uczniów w zakresie wiedzy na temat posiłków, które powinno się spożywać w ciągu dnia, kształtowały się następująco: cztery/pięć posiłków o stałych porach (81,25%), trzy posiłki w ilościach zaspokajających głód (10,25%), wtedy, gdy odczuwa się głód (8,5%). Do głównych chorób, które może spowodować nieprawidłowe żywienie, zaliczono: otyłość (94%), nadciśnienie tętnicze (71,75%) orac cukrzycę typu drugiego (67,5%). Wyniki badania potwierdziły większą świadomość żywieniową dziewcząt z technikum niż chłopców z liceum. Wyniki pokazały zadowalający poziom wiedzy żywieniowej młodzieży. |
Publikacje: |
- Cieślik, E., Siembida, A., Kuś, A., Folcik, A. i Kopeć, A. (2014). Wpływ edukacji na świadomość żywieniową młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 4, 927-933.
|