BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Wpływ edukacji na świadomość żywieniową młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych
Instytucja:
Data: styczeń 2010 – luty 2010
Badacz: Ewa Cieślik, Anna Folcik, Aneta Kopeć, Aleksandra Kuś, Agnieszka Siembida
Abstrakt:

Celem badawczym było oszacowanie wpływu edukacji na świadomość w zakresie żywienia u młodzieży ze szkół ponadgimnazjalnych (zbadano aspekt profilaktyki chorób dietozależnych). W badaniu wzięło udział 400 uczniów (16-20 lat). Respondenci byli uczniami liceów ogólnokształcących (200 osób) oraz Technikum Gastronomicznego w Krakowie (200 osób). Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki badania pokazały, że głównymi źródłami pozyskania informacji na temat zapobiegania chorobom dietozależnym są kolejno: szkoła (49,8%), internet (47,8%), prasa/telewizja (42,3%). Na rodzinę jako na źródło informacyjne wskazało niemal 40% ankietowanych (39,5%). Odpowiedzi uczniów w zakresie wiedzy na temat posiłków, które powinno się spożywać w ciągu dnia, kształtowały się następująco: cztery/pięć posiłków o stałych porach (81,25%), trzy posiłki w ilościach zaspokajających głód (10,25%), wtedy, gdy odczuwa się głód (8,5%). Do głównych chorób, które może spowodować nieprawidłowe żywienie, zaliczono: otyłość (94%), nadciśnienie tętnicze (71,75%) orac cukrzycę typu drugiego (67,5%). Wyniki badania potwierdziły większą świadomość żywieniową dziewcząt z technikum niż chłopców z liceum. Wyniki pokazały zadowalający poziom wiedzy żywieniowej młodzieży.

Autorskie słowa kluczowe: profilaktyka, edukacja żywieniowa, młodzież, choroby dietozależne
Author's Keywords: prevention, nutritional education, students, nutrition-related diseases
Deskryptory TESE: edukacja żywieniowa, młodzież, szkolnictwo średnie, edukacja, zdrowie, choroba, profilaktyka
TESE descriptors: nutrition education, youth, secondary education, education, health, illness, prevention
Publikacje:
  • Cieślik, E., Siembida, A., Kuś, A., Folcik, A. i Kopeć, A. (2014). Wpływ edukacji na świadomość żywieniową młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 4, 927-933.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"