Abstrakt: |
Celem badania było określenie nawyków żywieniowych gimnazjalistów i licealistów uczących się w miastach na Górnym Śląsku. Próbowano również opisać różnice pomiędzy zachowaniami żywieniowymi respondentów. W badaniu wzięło udział łącznie 902 uczniów, w tym 474 gimnazjalistów oraz 428 licealistów. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że większość uczniów spożywa dziennie cztery posiłki (38,2%). 19,5% wszystkich respondentów jadło dziennie pięć posiłków, w tym częściej licealiści (22,5%) niż gimnazjaliści (16,7%). Prawie połowa badanej młodzieży jadała kolację na dwie, trzy godziny przed pójściem spać, w tym nieco rzadziej robili tak gimnazjaliści (44,4%) niż licealiści (48,7%). 7,4% uczniów w ogóle nie spożywało kolacji. 61,3% respondentów przynajmniej raz dziennie jadło mięso, a 44,9% – ryby przynajmniej raz albo dwa razy w tygodniu. Codziennie owoce i warzywa spożywało ponad 60% ankietowanych. Przynajmniej raz dziennie słodycze jadało 50,6% uczniów. 63,9% badanych przyznało się do okazjonalnego konsumowania jedzenia typu fast food. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że większość badanych miała nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Zauważono również występowanie różnic w zachowaniach żywieniowych między gimnazjalistami a licealistami w zakresie spożycia serów twarogowych i żółtych, owoców, nasion roślin strączkowych, słodyczy, fast foodów, napojów słodzonych i gotowych dań. |