BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Eating behaviours of middle- and secondary-school pupils from the Upper Silesian region in Poland
Instytucja:
Data: [2013]
Badacz: Anna Bulwicka, Aleksandra Kowalska, Biruta Lenard, Elżbieta Szczepańska, Nicola Szeja, Anna Szymkiewicz
Abstrakt:

Celem badania było określenie nawyków żywieniowych gimnazjalistów i licealistów uczących się w miastach na Górnym Śląsku. Próbowano również opisać różnice pomiędzy zachowaniami żywieniowymi respondentów. W badaniu wzięło udział łącznie 902 uczniów, w tym 474 gimnazjalistów oraz 428 licealistów. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że większość uczniów spożywa dziennie cztery posiłki (38,2%). 19,5% wszystkich respondentów jadło dziennie pięć posiłków, w tym częściej licealiści (22,5%) niż gimnazjaliści (16,7%). Prawie połowa badanej młodzieży jadała kolację na dwie, trzy godziny przed pójściem spać, w tym nieco rzadziej robili tak gimnazjaliści (44,4%) niż licealiści (48,7%). 7,4% uczniów w ogóle nie spożywało kolacji. 61,3% respondentów przynajmniej raz dziennie jadło mięso, a 44,9% – ryby przynajmniej raz albo dwa razy w tygodniu. Codziennie owoce i warzywa spożywało ponad 60% ankietowanych. Przynajmniej raz dziennie słodycze jadało 50,6% uczniów. 63,9% badanych przyznało się do okazjonalnego konsumowania jedzenia typu fast food. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że większość badanych miała nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Zauważono również występowanie różnic w zachowaniach żywieniowych między gimnazjalistami a licealistami w zakresie spożycia serów twarogowych i żółtych, owoców, nasion roślin strączkowych, słodyczy, fast foodów, napojów słodzonych i gotowych dań.

Autorskie słowa kluczowe: nawyki żywieniowe, zachowania żywieniowe, częstość spożycia, młodzież szkolna
Author's Keywords: eating habits, eating behaviours, eating frequency, pupils
Deskryptory TESE: zdrowie, edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, problemy zdrowotne, zachowania
TESE descriptors: health, health education, nutrition education, health problems, behaviour
Publikacje:
  • Szczepańska, E. i in. (2014). Eating behaviours of middle- and secondary-school pupils from the Upper Silesian region in Poland. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 4, 337-344.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"