BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Ocena sposobu żywienia i odżywiania studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w aspekcie jakościowym i ilościowym. Część I. Energia i podstawowe składniki odżywcze
Instytucja:
Data: [2012]
Badacz: Jadwiga Jośko-Ochojska, Janusz Kasperczyk, Mirosław Tyrpień
Abstrakt:

Celem badania była weryfikacja sposobu żywienia i odżywiania się studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W badaniu wykorzystano technikę anonimowej ankiety (narzędziem badawczym był kwestionariusz). Łącznie przebadano 482 studentów (69% kobiet, 31% mężczyzn) z różnych lat studiów i z takich kierunków jak: lekarski, lekarsko-dentystyczny, ratownictwo medyczne. Wyniki badania potwierdziły znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród 98% respondentów. Badanie dowiodło, że w praktyce 15% ankietowanych (w tym głównie kobiety) stosuje zalecenia dotyczące prawidłowego odżywiania się. Cztery posiłki dziennie spożywa 42% badanych. Średnio co trzeci ankietowany (29%) spożywa trzy posiłki dziennie. Co piąty student spożywa pięć posiłków dziennie. Wykazano tendencję, że mężczyźni jedzą za każdym razem posiłki bogatsze w wartości energetyczne. Podobnie rzecz wygląda z białkami i tłuszczami. Podczas podwieczorków u kobiet zanotowano wyższą wartość węglowodanów niż u mężczyzn. Wnioski z badania są następujące: kobiety powinny zwiększyć wartość energetyczną spożywanych produktów spożywczych; u obu grup wykazano, że spożycie węglowodanów jest niewystarczające. Wnioski dotyczące poszerzenia edukacji żywieniowej wśród studentów mają charakter postulatywny

Autorskie słowa kluczowe: studenci, żywienie, odżywianie
Author's Keywords: students, diet, nutrition
Deskryptory TESE: student, zdrowie, studia wyższe, ankieta, edukacja żywieniowa
TESE descriptors: student, health, higher education course, questionnaire, nutrition education
Publikacje:
  • Tyrpień, M., Kasperczyk, J. i Jośko-Ochojska, J. (2014). Ocena sposobu żywienia i odżywiania studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w aspekcie jakościowym i ilościowym. Część I. Energia i podstawowe składniki odżywcze. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2, 303-309.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"