BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Ocena sposobu żywienia studentów w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Instytucja:
Data: [2013]
Badacz: Anna Łysak, Anna Walentukiewicz, Barbara Wilk
Abstrakt:

Celem badania była weryfikacja sposobu żywienia, a także ocena zgodności modelu odżywiania się badanych z obowiązującym kanonem zdrowego żywienia (w aspekcie profilaktyki chorób cywilizacyjnych). Badanymi byli studenci (68) i studentki (34) AWFiS w Gdańsku, którzy kształcili się do wykonywania profesji nauczyciela wychowania fizycznego. Łącznie przebadano 102 studentów za pomocą ilościowej i jakościowej oceny sposobu żywienia. Ilościowa technika polegała na przeprowadzeniu wywiadu na temat spożycia pożywienia na 24 godziny przed rozpoczęciem badania. W jakościowej części badania wykorzystano wskaźnik Diet Quality Index (DQI), a także wskaźnik Keysa. Wyniki badania pokazały, że uśredniony wskaźnik DQI u mężczyzn to 9,47, a u kobiet 7,08. Wartość wskaźnika Keysa wyniosła u wszystkich badanych 50,53 (mężczyźni: 54,01, kobiety: 47,06). Wnioski z badania potwierdzają, że model żywienia badanych studentów odbiega od rekomendowanych zasad żywieniowych (m.in.: nadmierne spożycie tłuszczów i cholesterolu). Dowiedziono, że sposób żywienia kobiet jest jakościowo lepszy niż mężczyzn.

Autorskie słowa kluczowe: studenci, profilaktyka, sposób żywienia, choroby cywilizacyjne
Author's Keywords: students, prevention, diet, lifestyle diseases
Deskryptory TESE: edukacja żywieniowa, edukacja zdrowotna, zdrowie, student, choroba, profilaktyka
TESE descriptors: nutrition education, health education, health, student, illness, prevention
Publikacje:
  • Walentukiewicz, A., Łysak, A. i Wilk, B. (2014). Ocena sposobu żywienia studentów w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 3, 772-777.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"