BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym
Projekt badawczy:
  • Owoce w szkole
Instytucja:
Data: październik 2010 – 2011
Badacz: Joanna Jaczewska-Schuetz, Anna Taraszewska, Katarzyna Wolnicka
Abstrakt:

Celem badania było określenie listy czynników, które mają wpływ na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Badanie przeprowadzono w 38 szkołach podstawowych (wiejskich i miejskich). Wybrano szkoły z pięciu województw (mazowieckiego, podkarpackiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego). Zastosowano technikę anonimowej ankiety. Dodatkowo źródłem danych były sporządzane przez uczniów trzydniowe dzienniczki dotyczące spożywanych posiłków. W analizie statystycznej wyników z wykorzystaniem pakietu statystycznego Statistica 7 wzięto pod uwagę odpowiedzi 1225 uczniów w wieku 9 lat (627 dziewcząt, 628 chłopców). Wyniki badania pokazały, że przeciętny badany chłopiec spożywa dziennie 164 g warzyw (dziewczynki 155 g). Dowiedziono, że dziennie chłopcy spożywają 194 g owoców, a dziewczynki 185 g. Wykazano tendencję do większego spożycia warzyw i owoców u chłopców. Do czynników wpływających na większe spożycie warzyw i owoców zaliczono: dostępność tych produktów w gospodarstwie domowym, dawanie dzieciom warzyw i owoców do szkoły, zachęcanie do konsumpcji. Również miejsce zamieszkania miało wpływ na spożycie wymienionych produktów: wyższe spożycie warzyw odnotowano w miastach. Wykształcenie rodziców miało wpływ na badany stopień konsumpcji: w rodzinach, w których rodzice mieli wykształcenie podstawowe, zaobserwowano niższe spożycie zarówno warzyw, jak i owoców. Wnioski z badania pokazały, że zachowania żywieniowe rodziców mają bezpośredni wpływ na spożywanie warzyw i owoców przez dzieci.

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, zachowania żywieniowe, spożycie owoców i warzyw
Author's Keywords: children, nutritional habits, fruit and vegetable consumption
Deskryptory TESE: edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, dziecko, szkoła podstawowa, zachowania
TESE descriptors: health education, nutrition education, child, primary school, behaviour
Publikacje:
  • Wolnicka, K., Jaczewska-Schuetz, J. i Taraszewska, A. (2014). Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2, 389-393.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"