Obserwuj
Tytuł badania: |
Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym |
Projekt badawczy: |
|
Instytucja: |
|
Data: |
październik 2010 – 2011 |
Badacz: |
Joanna Jaczewska-Schuetz, Anna Taraszewska, Katarzyna Wolnicka |
Abstrakt: |
Celem badania było określenie listy czynników, które mają wpływ na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Badanie przeprowadzono w 38 szkołach podstawowych (wiejskich i miejskich). Wybrano szkoły z pięciu województw (mazowieckiego, podkarpackiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego). Zastosowano technikę anonimowej ankiety. Dodatkowo źródłem danych były sporządzane przez uczniów trzydniowe dzienniczki dotyczące spożywanych posiłków. W analizie statystycznej wyników z wykorzystaniem pakietu statystycznego Statistica 7 wzięto pod uwagę odpowiedzi 1225 uczniów w wieku 9 lat (627 dziewcząt, 628 chłopców). Wyniki badania pokazały, że przeciętny badany chłopiec spożywa dziennie 164 g warzyw (dziewczynki 155 g). Dowiedziono, że dziennie chłopcy spożywają 194 g owoców, a dziewczynki 185 g. Wykazano tendencję do większego spożycia warzyw i owoców u chłopców. Do czynników wpływających na większe spożycie warzyw i owoców zaliczono: dostępność tych produktów w gospodarstwie domowym, dawanie dzieciom warzyw i owoców do szkoły, zachęcanie do konsumpcji. Również miejsce zamieszkania miało wpływ na spożycie wymienionych produktów: wyższe spożycie warzyw odnotowano w miastach. Wykształcenie rodziców miało wpływ na badany stopień konsumpcji: w rodzinach, w których rodzice mieli wykształcenie podstawowe, zaobserwowano niższe spożycie zarówno warzyw, jak i owoców. Wnioski z badania pokazały, że zachowania żywieniowe rodziców mają bezpośredni wpływ na spożywanie warzyw i owoców przez dzieci. |
Autorskie słowa kluczowe: |
dzieci, zachowania żywieniowe, spożycie owoców i warzyw |
Author's Keywords: |
children, nutritional habits, fruit and vegetable consumption |
Deskryptory TESE: |
edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, dziecko, szkoła podstawowa, zachowania |
TESE descriptors: |
health education, nutrition education, child, primary school, behaviour |
Publikacje: |
- Wolnicka, K., Jaczewska-Schuetz, J. i Taraszewska, A. (2014). Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2, 389-393.
|
Informujemy, że linki do raportów badawczych, artykułów i publikacji odsyłają do stron lub podstron internetowych, za pośrednictwem których materiały te są udostępniane publicznie. Odpowiedzialność za udostępnione materiały ponosi podmiot prowadzący daną stronę lub podstronę lub podmiot mający uprawnienia do zamieszczania tam swoich danych. Instytut zamieszcza odwołania w dobrej wierze, przyjmując, że rozpowszechnianie utworu następuje za zgodą twórcy. W przypadku stwierdzenia naruszenia prawa autorskiego przez podmiot zamieszczający materiały na stronie lub podstronie, na którą przekierowuje link, bardzo prosimy o niezwłoczny kontakt z Instytutem Badań Edukacyjnych.