Abstrakt: |
W badaniu wzięło udział 60 nauczycieli (w tym 23 nauczycieli wychowania fizycznego, 13 nauczycieli przyrody, biologii, 10 nauczycieli chemii, 8 nauczycieli języków obcych i 6 wychowawców) i 236 uczniów klas szóstych szkoły podstawowej, także klas gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano autorskie kwestionariusze Edukacja żywieniowa w szkole a sposób odżywiania uczniów. Wszyscy nauczyciele potwierdzili, że w ramach zajęć lekcyjnych realizują zagadnienia związane z edukacją żywieniową. 80,5% respondentów robiło to w formie pogadanek, 75,8% zajęć warsztatowych z wykorzystaniem metod aktywizujących, 65,8% projektów edukacyjnych, 35,4% spotkań z dietetykiem. 95,2% uczniów potwierdziło, że w ich szkołach odbywają się lekcje poświęcone edukacji żywieniowej. Wysoko uczniowie oceniali zajęcia warsztatowe, na których uczyli się przygotowywać zdrowe posiłki; lubli też pracę w ramach projektów edukacyjnych. 96,7% uczniów szkół podstawowych, 83,3% gimnazjalistów i 66,7% uczniów szkół ponadpodstawowych oceniło swój sposób odżywiania jako zdrowy. Jednocześnie we wszystkich grupach odnotowano wysokie spożycie produktów niezdrowych, takich jak słodycze, chipsy czy napoje gazowane. Spośród wszystkich uczniów 85,6% spożywało słodycze (największe spożycie tego typu produktów odnotowano wśród szóstoklasistów i gimnazjalistów; najmniej słodyczy spożywali najstarsi uczniowie). Uczniowie ze wszystkich etapów edukacji szkolnej uznali tematykę żywieniową za istotną. |