BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Aspekt behawioralny postawy młodzieży kończącej szkoły średnie wobec genetycznych modyfikacji organizmów (GMO) i żywności modyfikowanej genetycznie (GMF)
Instytucja:
Data: [2014]
Badacz: Anna Jurkiewicz
Abstrakt:

W badaniu wzięło udział 500 uczniów ze szkół średnich na terenie województwa lubelskiego. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a w jej ramach – autorski kwestionariusz ankiety. W badanej próbie było 250 licealistów i 250 uczniów z technikum rolniczego; odsetek dziewcząt wynosił 58,4%, a chłopców 41,6%. Na podstawie wyników badania odnotowano, że 70,9% młodzieży na ogół przywiązuje wagę do zdrowego odżywiania. Postawy wobec tego zagadnienia najsilniej okazała się różnicować płeć – dziewczęta istotnie częściej raczej przywiązywały wagę i zdecydowanie przywiązywały wagę do zdrowego odżywiania się. Blisko 70% respondentów było przeciwnych uprawie roślin modyfikowanych genetycznie we własnym gospodarstwie (częściej sprzeciw wobec takich upraw deklarowali uczniowie z rodzin pozarolniczych, także dziewczęta). 75,4% uczniów było negatywnie nastawionych również wobec hodowania zwierząt genetycznie modyfikowanych (istotnie częstszy sprzeciw wyrażały dziewczęta, również młodzież z liceum w porównaniu z uczniami technikum). 66,8% ankietowanych uważało, że jeśliby hodowało we własnym gospodarstwie zwierzęta, nie karmiłoby ich paszami z roślin genetycznie modyfikowanych (częstszy brak aprobaty odnotowano wśród dziewcząt; nieistotna statystycznie różnica wystąpiła w przypadku pochodzenia i typu szkoły). 57,4% uczniów było przekonanych, że nie przeprowadza się rzetelnych badań nad skutkami zdrowotnymi spożywania żywności zawierającej GMO. 68,6% respondentów wyraziło brak zaufania wobec żywności zawierającej GMO.

Autorskie słowa kluczowe: młodzież, postawa, zachowania, genetycznie modyfikowany organizm, żywność modyfikowana genetycznie
Author's Keywords: adolescents, attitude, behaviour, genetically modified organisms, genetically modified food
Deskryptory TESE: edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, postawa, zdrowie, wyniki badań naukowych, młodzież, płeć
TESE descriptors: health education, nutrition education, attitude, health, research results, youth, gender
Publikacje:
  • Jurkiewicz, A. (2015). Aspekt behawioralny postawy młodzieży kończącej szkoły średnie wobec genetycznych modyfikacji organizmów (GMO) i żywności modyfikowanej genetycznie (GMF). Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1, 88-94.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"