Abstrakt: |
Badaniem objęto 298 dziewcząt i 195 chłopców uczących się w szkołach licealnych w Szczecinie. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano kwestionariusz ankietowy Ja i mój styl życia. W domu śniadanie jadało 49,9% dziewcząt i 35,2% chłopców, w szkole pierwszy posiłek spożywało 53,5% dziewcząt i 68,8% chłopców. Ponad 90% wszystkich respondentów jadało obiady. Przekąski spożywało 31,1% dziewcząt i 50% chłopców. Codzienne spożycie ciemnego pieczywa zadeklarowało 13,9% dziewcząt i 11,9% chłopców; nie jadało go nigdy odpowiednio: 17,5% i 10,2%. Odsetek osób codziennie spożywających nabiał wynosił blisko 40%. Nabiału nie jadało wcale 37% dziewcząt i 39,6% chłopców. Na podstawie wyników badania stwierdzono różnicę istotną statystycznie, jeśli chodzi o codzienne spożycie owoców – dziewczęta jadały owoce częściej niż chłopcy. Warzywa występowały w diecie 41,1% licealistek i 25,3% licealistów (różnica istotna statystycznie). Do spożycia słodkich napojów gazowanych przyznało się 26,5% dziewcząt i 35,9% chłopców – ten odsetek respondentów pił tego typu napoje codziennie. Słodkich napojów gazowanych nigdy nie pijało 45,8% dziewcząt i 30,5% chłopców. Słone przekąski codziennie jadało 29,2% dziewcząt i 47,2% chłopców. Tego typu produktów nie spożywało natomiast wcale 32,5% licealistek oraz 26,8% licealistów. |