BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Ocena spożycia śniadań oraz spożycia energii z produktami kupowanymi w sklepikach szkolnych przez uczniów
Instytucja:
Data: [2014]
Badacz: Jadwiga Hamułka, Joanna Sadurska, Agata Wawrzyniak
Abstrakt:

Badanie przeprowadzono wśród 104 uczniów w wieku 11-13 lat, uczęszczających do szkół podstawowych w dużym mieście (powyżej 100 tys. mieszkańców) i miasteczku (do 5 tys. mieszkańców) w województwie mazowieckim. Badaniem objęto dzieci robiące zakupy w sklepiku szkolnym. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano kwestionariusz ankiety. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że dzieci z miasta spożywały więcej posiłków dziennie niż ich rówieśnicy pochodzący z miasteczka, znacznie częściej również spożywały pierwsze śniadanie (różnica istotna statystycznie). W domu pierwsze śniadanie jadało 70% dzieci z miasteczka, blisko połowa dzieci z miasta (różnica istotna statystycznie). 54% uczniów z miasteczka i 67% z miasta deklarowało spożycie drugiego śniadania (przygotowanego w domu) w szkole. Drugiego śniadania zabranego z domu nigdy nie jadało po 6-7 dzieci z miasteczka albo miasta. Średnie spożycie energii z produktów kupowanych w sklepikach szkolnych wynosiło 803 kcal w przypadku dzieci z miasta i 1030 w przypadku dzieci z miasteczka (różnica na poziomie istotności statystycznej).

Autorskie słowa kluczowe: uczniowie, śniadania, sklepik szkolny, spożycie energii
Author's Keywords: pupils, breakfasts, school shop, energy consumption
Deskryptory TESE: zdrowie, choroba, rozwój dziecka, edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, posiłek szkolny
TESE descriptors: health, illness, child development, health education, nutrition education, school meal
Publikacje:
  • Wawrzyniak, A., Sadurska, J. i Hamułka, J. (2015). Ocena spożycia śniadań oraz spożycia energii z produktami kupowanymi w sklepikach szkolnych przez uczniów. Problemy Higieny i Epidemiologii, 1, 254-258.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"