BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Family influences on breakfast frequency and quality among primary school pupils in Warsaw and its surroundings areas
Instytucja:
Data: grudzień 2013 – czerwiec 2014
Badacz: Karolina Gajda, Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska
Abstrakt:

Celem badania było scharakteryzowanie rodzinnych uwarunkowań częstości spożywania śniadań wśród uczniów ze szkół podstawowych w Warszawie i jej okolicach. Próbowano również określić częstotliwość, z jaką młodzież robi zakupy w automatach albo szkolnych sklepikach. W badaniu wzięło udział łącznie 836 uczniów, w tym 435 dziewcząt i 401 chłopców w wieku 6–13 lat. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano metodę bezpośredniego wywiadu ankietowego. Pozyskane dane poddano analizie skupień metodą modelu sieci Kohonena oraz testowi chi-kwadrat. Na podstawie wyników badania wyróżniono trzy skupienia uczniów. W pierwszym i trzecim dominowała młodzież z pełnych rodzin, o podobnym odsetku aktywności zawodowej rodziców oraz o podobnej częstotliwości zakupów w automacie albo sklepiku szkolnym. Natomiast w drugim skupieniu znaleźli się przede wszystkim uczniowie z rodzin niepełnych albo wielopokoleniowych, posiadający rodziców aktywnych zawodowo, charakteryzujący się przy tym niższą częstotliwością spożywania śniadań oraz wyższą pod względem zakupów w szkole. Co więcej, osoby z tego skupienia częściej jadły niewskazane produkty w ramach drugiego śniadania. Można zatem potwierdzić wpływ struktury rodziny na zachowania żywieniowe badanej młodzieży. Wyniki badania ponadto wskazały na potrzebę wdrażania wśród uczniów i ich rodziców kampanii edukacyjnych i programów zdrowotnych.

Autorskie słowa kluczowe: dzieci, młodzież, struktura rodziny, I śniadanie, II śniadanie, uwarunkowania spożywania, asortyment produktów spożywczych
Author's Keywords: children, adolescents, family structure, breakfast, second breakfast, determinants of consumption and consumption rates, types of foodstuffs
Deskryptory TESE: edukacja zdrowotna, edukacja żywieniowa, zdrowie, rodzina, problemy zdrowotne
TESE descriptors: health education, nutrition education, health, family, health problems
Publikacje:
  • Zielińska, M., Hamułka, J. i Gajda, K. (2015). Family influences on breakfast frequency and quality among primary school pupils in Warsaw and its surroundings areas. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2, 143-149.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"