BIBE
polski   english
Strona główna Instytut badań edukacyjnych
BIBE
Evidence Informed Policy
Zobacz również
Nasze strony
O pracowni

Zespół Pracowni BIBE zajmuje się przede wszystkim monitorowaniem i opracowaniem badań za lata 1989-2015 prowadzonych w zakresie szeroko pojętej edukacji.   >> więcej


napisz do nas
bibe@ibe.edu.pl
 
  poprzednie
następne  
 
Obserwuj
Tytuł badania: Świadomość ekologiczna uczniów szkół zawodowych
Instytucja:
Data: [1990]
Badacz: Henryk Filipowicz
Abstrakt:

Celem badania było poznanie świadomości ekologicznej uczniów szkół zawodowych. Pytania (22) zawarte w ankiecie dotyczyły głównie zagadnień: ruchu kołowego, środowiska przemysłowego, środowiska pracy oraz problemów związanych z żywnością i żywieniem. Badaniem objęto 2395 uczniów ostatnich klas zasadniczych szkół zawodowych (1352 osoby), liceów zawodowych (197 osób) oraz techników zawodowych (846 osób). Uczniowie uczęszczali do szkół o profilu przede wszystkim: mechanicznym, elektrycznym, spożywczym, gastronomicznym i pokrewnym. Badania pokazały, że: uczniowie są słabo zorientowani w zagadnieniach dotyczących spalin samochodowych, liczby rannych i zabitych w wypadkach drogowych; uczniowie znają słabo albo bardzo słabo zagadnienia związane z zagrożeniami środowiska przemysłowego, zwłaszcza kwestie emitowania zanieczyszczeń przez zakłady; uczniowie słabo orientują się w pochodzeniu wody pitnej, miejscu odprowadzania ścieków, substancjach szkodliwych dla człowieka, których używa się do budowy domów; uczniowie bardzo mało wiedzą o higienicznym obchodzeniu się z żywnością i o sposobach przygotowania potraw powodujących rozwój nowotworów; uczniowie są dobrze zorientowani w zagadnieniach dotyczących zagrożeń w środowisku pracy; niewiele jednak wiedzą o chorobach, które może wywoływać spawanie w łuku elektrycznym. Jeśli chodzi o ochronę środowiska, uczniowie w większości oceniają środowisko swojego zamieszkania jako bardzo zanieczyszczone. Do powodów zanieczyszczeń badani włączyli: przemysł, ścieki oraz motoryzację. Prawie połowa badanych nie zgodziłaby się na stosowanie energii atomowej w sytuacji, kiedy nie byłoby możliwości utylizacji odpadów radioaktywnych. Około 60% respondentów uznało, że informacje o szkodliwości produktów żywnościowych są przesadzone, dlatego też należy jeść to, na co się ma ochotę. Większość badanych uważała, że ma wpływ na: środowisko mieszkaniowe, środowisko pracy, środowisko związane z żywnością, środowisko komunikacyjne oraz środowisko przemysłowe.

Deskryptory TESE: ochrona środowiska, nauka o środowisku, środowisko, szkoła średnia o profilu zawodowym, postawa, zdrowie, choroba
TESE descriptors: environmental protection, environmental education, environment, vocational school, attitude, health, illness
Publikacje:
  • Filipowicz, H. (1993). Świadomość ekologiczna uczniów szkół zawodowych. Pedagogika Pracy, 3, 92-100.
 
Tagi
Ostatnie wyszukiwania
Wyszukane słowo Liczba odpowiedzi
 
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Baza Informacji o Badaniach Edukacyjnych została stworzona w ramach projektu "BADANIE JAKOŚCI I EFEKTYWNOŚCI EDUKACJI ORAZ INSTYTUCJONALIZACJA ZAPLECZA BADAWCZEGO"